Čudesna petlja

cudesna petlja maliRučni rad je danas naziv za tradicionalne tehnike kojima se čovek bavio i pre više hiljada godina, od onog trenutka kad je počeo da koristi niti biljnog ili životinjskog porekla, od kojih je sebi mogao da sačini tkaninu, odeću ili ukras.

Rukodelnicu „Čudesna petlja“ osnovala sam na osnovu znanja i umeća dugog više decenija, odnosno porodične tradicije gde se negovao vez, kukičanje, pletenje, šivenje..., pružajući ljubiteljima ovog načina stvaralaštva da ponesu unikatni, ručno rađeni predmet.

Pored toga, permanentno istraživanje motiva i ornamenata u tehnici veza dovelo me do želje da oživim nasleđe, ali i da mu dam novi oblik koji je prilagođen savremenom načinu života. Tako su nastale kuvarice-dozidnice u malom formatu za uramljivanje kao slika – kojom se možemo podsetiti na bakinu kuhinju – ili jednostavno kao podmetač za poslužavnik. Motive koje vezem preuzeti su iz bogatog nasleđa muzejskog depoa.

Na osnovu tekstova i crteža iz antikvarnih časopisa i knjiga, koje su beležile prve žene etnografi sa ovih prostora, našla sam i ručnim vezom oživela motiv koji je zabeležen kao „dikin cvetak“, motiv iz Bačke. Prilagođen današnjem vremenu, radim ga na jastučnici – kao ukrasni jastuk, ili umanjen za okvir kao slika.

Među ručno kukičanim i pletenim proizvodima, pored ostalih, tu su savremenim tehnikama rađene marame i čipkani šalovi, kao i ogrtači za ramena, nekad popularno zvane „lizeze“ koje su nosile žene prilikom čitanja ili izrade upravo ručnih radova.
Ukrase za dom i porodicu izrađujem u različitim tehnikama, a među njima su opheklane čaše za sveće, obeleživači za knjige ili rokovnike, vezene „kecelje“ za flaše, ukrasi za jelku...

Rukodelnica „Čudesna petlja“
Novi Sad, Lasla Gala 15, 063 77 93 563
valerija.djurkovic@gmail.com

cudesna petlja1

cudesna petlja2

cudesna petlja3

cudesna petlja4

cudesna petlja5

cudesna petlja6

cudesna petlja7

 

Pročitano 401 puta Poslednji put izmenjeno sreda, 13 novembar 2019 00:09
logo brown

Regionalni brend Bačke je autorski projekat Regionalne razvojne agencije Bačka koji ima za cilj da pruži podršku malim proizvođačima hrane iz ruralnih delova Bačke u njihovom pozicioniranju na tržištu kroz primenu inovativnih pristupa u poslovanju i digitalnih tehnologija.

Regionalna razvojna agencija Bačka

Tel: +381 21 557 781

Email: office@rda-backa.rs

 

POČETNA

VESTI

O BRENDU

PRODAJA

KORISNICI BRENDA

ČESTA PITANJA

USLOVI KORIŠĆENJA

KONTAKT